Platformă pentru literatură contemporană DE-RO
dlite_icon_organic
© arhiva personala

Artur Cojocaru: Sensibilitatea poetică e mai importantă decât limbajul

La Editura Tracus Arte a apărut în 2019 volumul un cap pentru un coș de gunoi, de Artur Cojocaru, volum câștigător al premiului Budila-Express, în cadrul concursului de debut în poezie „Alexandru Mușina” 2019. Un dialog cu Artur Cojocaru:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Atunci când limbajul e în continuă schimbare, cum mai poate fi păstrată o identitate?
Cred că sensibilitatea poetică e mai importantă decât limbajul.

Când refuzi să mai urmezi patternuri sau activități pe care obișnuiai să le faci, ce-ți spune instinctul să faci?
La un moment dat am încercat sa merg înapoi înspre timpurile când nu scriam, și făceam hipism. Lucrurile erau mai neclare pentru mine atunci; aș vrea să prind acel feeling.

Personajele din volum au diferite niveluri de empatie. Te joci cu empatia lor?
Da, deși am încercat s-o ascund.

Când viețile celorlalți năvălesc peste viața ta, cum te debarasezi de dovezile existenței vieții lor?
Încerc să mă debarasez, dar nu îmi iese niciodată, chiar și atunci când am impresia că deja nu mă mai afectează. Vine un moment când te lovesc prin surprindere.

Simți că te pedepsești și pe tine atunci când pedepsești personajele despre care scrii? Ai un vers: „nu meritam nici măcar apa de la robinet”.
Da, uneori.

Volumul se încheie cu un poem în care acțiunile sunt repetitive, barjele se apropie de ecluze, produsele din Germania-s ieftine, drumul spre casă nu se finalizează, ci atrage în șirul de acțiuni un alt drum înapoi și o nouă așteptare. Ai simțit că ești într-o roată care, dacă o lași, te duce în aceleași direcții?
Uneori am impresia, mai ales în ultimul timp, că nu mai e nicio diferență între ieri și azi, din cauza intensității cu care se întâmplă totul în jurul meu. Mi se pare că ziua nu se mai termină.

Întregul volum e ca o sferă. Îl putem citi fără să dăm FF sau RWD?
Nu prea cred, totuși are o evoluție care se pierde dacă nu-l citești cap coadă

Moderezi clubul de lectură „Troleibuzul 30” la biblioteca Ştefan cel Mare din Chişinău. Spre ce direcții ți se pare că se îndreaptă cei care participă la acest club de lectură?
În acest moment clubul e într-o etapă mai dificilă, cred ca încă nu am găsit un loc bun care să poată oferi cadrul necesar pentru dezolvoltatea clubului așa cum îl vreau eu.

 

 

– fragment inedit –

 

într-o vară te-am condus până acasă în deal treceam pe lângă stația meteorologică și am găsit un cal mic legat de gard am sunat la poliție peste două zile l-am găsit în grajd antrenorul spunea că-i o mârțoagă prăpădita dar ție ți-a placut deși ambii știam că are dreptate l-am spălat cu furtunul și ne-am dus să-l paștem în livada de după grajd la sfârșitul zilei m-am dus să mă schimb și am găsit o pereche de pinteni uitată de cineva în dulăpiorul meu

Cojocaru Volum

 

Andra Rotaru
Andra Rotaru
Andra Rotaru (n. 1980) a realizat proiecte la intersecția dintre arte: performance-ul de dans Lemur, prezentat de coregraful Robert Tyree în America și în Europa; documentarul All Together, realizat în cadrul rezidenței The International Writing Program (Universitatea din Iowa, 2014); Photo-letter pairing (fotografie, proiect realizat în colaborare cu numeroși artiști și cu comunitatea din Iowa). Volume publicate: Într-un pat, sub cearșaful alb (2005), Ținuturile sudului (2010); Lemur (2012); Tribar (2018). Lemur a primit premiul „Tânărul poet al anului”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori (2013). Volumul de debut a fost tradus in spaniolă (En una cama bajo la sábana blanca, editura Bassarai, 2008). În 2018, Lemur a apărut la editura americană Action Books (traducere de Florin Bican). Volumul Tribar urmează să apară în Germania, la ELIF VERLAG, în traducerea lui Alexandru Bulucz.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Citește mai mult:

Iulia Dondorici: „În opera lui Dürrenmatt, animalele sunt o oglindă a oamenilor”

În acest an ne (re)amintim de Friedrich Dürrenmatt, unul dintre cei mai importanți dramaturgi și prozatori ai secolului XX. La 100 de ani de la nașterea sa, scriitori și artiști din diferite domenii au fost invitații noștri, dialogând despre opera lui Dürrenmatt sau despre adaptările care au avut ca punct de pornire scrierile autorului elvețian. Acum, invitata noastră este Iulia Dondorici, doctor în filologie și traducătoare:

3 poezii de Valeriu A. Cuc

„E poezie din aia cinstită, ca în momentele de grație când ai terminat tot de băut și de fumat și prinzi 10-20 de secunde cu câte unul/una să-i spui tot și toate, fără frica de ridicol.” (Costi Rogozanu)

Eu plec, tu pleci, el/ ea pleacă

Eu plec, tu pleci, el/ ea pleacă este un roman memorabil despre criza refugiaților din Europa, scris de una dintre cele mai apreciate autoare germane contemporane, Jenny Erpenbeck. În 2018 a fost nominalizat la International Booker Prize. Citiți mai jos un fragment.

Nora Gomringer: Ce rămâne intraductibil

Traducerea presupune mult mai mult decât procesul de transfer; ea implică și traducerea percepției. Nora Gomringer vorbește despre colaborarea dintre autoare și traducătoare în explorarea planurilor unui text. Vorbind despre mirosuri, sunete și durerea care îl poartă pe cel ce caută cuvinte la capătul puterilor.