Ediția de anul acesta va explora relația pe care o stabilesc arta și poezia cu existența mediată, precum și modul în care aleg să o reprezinte. Pentru a parafraza unul dintre faimoasele aforisme ale lui Socrate: viața mediată merită trăită? Poate oferi poezia un discurs adecvat de înțelegere a acesteia? În prezent, înregistrăm, filtrăm și mediem aproape tot ce ni se întâmplă, și pandemia nu a făcut decât să amplifice și să augmenteze această practică devenită deja rutină a vieții sociale. Cum exprimă poezia aceste practici ale medierii? Le vede ca pe o formă de alienare sau ca o nouă formă de interacțiune? Nu a fost mereu poezia o formă de existență mediată? Acestea sunt temele și întrebările care vor fi explorate în cadrul celei de a cincea ediții a Bienalei Europene de Poezie.
La ediția de anul acesta, vor participa 7 poeți străini: Crispin Best (UK), Iris Colomb (UK), Nadia De Vries (NL), Sergej Timofejev (LV), Kinga Tóth (HU), Yulya Tsimafeyeva (BY), Alhierd Bacharevič (BY) și 7 poeți români: Ruxandra Novac, Svetlana Cârstean, Dósa Andrei, Ioana Zenaida Rotariu, Bogdan Ghiu, Cosmina Moroșan, Deniz Otay. La finalul fiecărei zile, vor avea loc un recital muzical susținut de pianista Diana Ionescu (RO) și un performance poetic și muzical realizat de Fanfarov și Von Aim (MD).
Bienala de Poezie este un proiect inițiat în 2013, gândit să stimuleze dialogul intercultural prin intermediul unui eveniment care să încurajeze și să ofere un spațiu pentru schimbul intelectual și artistic, necesar dezvoltării oricărei societăți democratice. De aceea, prima ediție a Bienalei a adus la Brașov 34 de poete din zece țări europene, invitate să prezinte diversitatea și forța poeziei feminine contemporane. În 2015, a doua ediție a reunit 16 poeți din șase țări, aducând în centrul atenției relația dintre tradiție și inovație, respectiv, procesul de emulație și de disociere prin care iau naștere noi direcții în literatură. Al treilea eveniment, cel din 2017, intitulat ”The Duty of Disobedience”, și-a propus să exploreze rolul poeziei în societatea contemporană și să redescopere potențialul transfigurator și regenerator al literaturii. În 2019, cea de a patra ediție, intitulată ”Kosmophilia”, s-a concentrat pe schimbările aduse de secolul XX în ceea ce privește relația noastră cu mediul înconjurător, felul în care percepem schimbările climaterice și de mediu și responsabilitatea poeziei de a încorpora în propriul discurs aceste teme.
Proiectul este co-finațat de Primăria Municipiului Brașov și realizat în parteneriat cu Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, PEN România, Observator cultural și DLITE.ro – blogul literar al Institutului Goethe.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile (maxim 50% din capacitatea sălii). Accesul se face pe baza certificatului COVID, care poate fi obținut de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro/ . Certificatul COVID trebuie să ateste finalizarea schemei complete de vaccinare (de cel puțin 10 zile) sau trecerea prin boală (valabil între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).
Pentru rezervări, vă rugăm să ne trimiteți un mesaj la cultural@unitbv.ro
Adrian Lăcătuș
Directorul Bienalei Europene de Poezie de la Brașov