© Mihai Surdu

Declarații la cald: laureații Galei Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului 2020

Ce înseamnă acest premiu pentru dumneavoastră? Este necesară existența unui astfel de premiu, care se uită doar la autorii până în 36 de ani?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

OLGA ȘTEFAN
Tânăra Poetă a anului 2020

Mi-am dorit mult acest premiu, iar Civilizații este prima dintre cărțile mele care a avut șansa să fie nominalizată la Gala Tinerilor Scriitori și, iată, cea care îl și obține. Mi-am imaginat și mi-am dorit pentru ea vizibilitatea pe care premiile literare le-o conferă volumelor multe și diverse care se publică anual în România. În acest sens, un premiu ca acesta, care te evidențiază și „după debut” sau și în ciuda unui debut ratat, neconsemnat, cât încă ai energia și prospețimea scrisului, e necesar și de aceea și este, cred eu, atât de râvnit. Chiar dacă recompensele nu ar trebui să fie borne ori repere în destinul unui autor, tinerețea asta contracronometru (nu mai târziu de 36!) poate fi, pentru unele temperamente, un pariu productiv. Pentru mine a fost.

Citiți aici trei poezii de Olga Ștefan.

COSMIN LEUCUȚA
Tânărul Prozator al anului 2020

Salut Bogdan, și mulțumesc de invitație. Să câștig acest premiul pentru a doua oară e mai mult decât o onoare, e o confirmare că pașii făcuți în ultimii ani pe plan creativ au fost în direcția bună și, mai mult, că există oameni care urmăresc cu atenție tinerii scriitori. Asta mă umple de speranță și de bucurie. Cât privește necesitatea existenței sale, sigur, îl consider foarte pertinent. E un premiu cu acoperire națională, mai vizibil decât majoritatea și, dacă te uiți la evoluția celor nominalizați sau laureați de la edițiile anterioare, în general e bine direcționat și nepărtinitor. Nu mai zic de faptul că stimulează creativitatea și competitivitatea, și asta-i mereu ceva bun. Avem nevoie de așa ceva, mai ales pentru generația tânără, aflată la începuturi de drum. Delimitarea vârstei mi se pare și ea potrivită, foarte mulți prozatori sau poeți (nu mă pronunț pe critică, pentru că nu-s atât de bine informat) debutează cu mult înainte de vârsta de 35 de ani, deci au timp destul să se facă remarcați cât timp sunt eligibili. All in all, salut inițiativa și sper să aibă parte de cât mai multe ediții!

EMANUEL MODOC
Tânărul Critic al anului 2020

Mi se pare o sarcină destul de dificilă să acorzi un premiu de critică literară care să fie limitat prin acest criteriu de vârstă. Sunt destui veterani ai domeniului care ar spune că adevăratele cărți de maturitate (deci, nu-i așa, pasibile de premii) se scriu abia după împlinirea vârstei de 40 de ani. Având în vedere că la ultimele două ediții ale Galei Tinerilor Scriitori nu s-au dat premii pentru critică literară, nu pot decât să mă declar măgulit că am reușit să sparg barajul, mai ales că e vorba despre o carte în care am încercat, pornind de la un subiect… hiperspecializat, să propun și aplicații ale unor metodologii care în ultimul deceniu au fost discutate doar teoretic de către criticii din România. Sper ca măcar prin câteva dintre demonstrațiile volumului să (re)deschid apetitul pentru explorarea nu doar a unor zone literare clasate, ci și a unor întregi domenii considerate, pe drept, teren viran în spațiul academic românesc. Așa că, iată, e bine totuși că sunt băgați în seamă și criticii tineri. Apoi, ar fi o trădare a propriilor premise ale cărții să nu spun că, așa cum avangardele periferice s-au dezvoltat pe baza unor rețele – de tot felul, de la „rețele de credință” la cross-promo publicitar în cel mai literal sens al cuvântului –, așa și Internaționala periferiilor e rezultatul unei munci colaborative asidue, întinse pe câțiva ani. Lecturile, reacțiile, încurajările, dar și rezervele colegilor mei de generație au contribuit cel puțin în egală măsură la finalizarea volumului, iar faptul că există câteva platforme culturale care să valorifice și aceste zone nu poate fi decât salutar.

RADU NIȚESCU
Tânărul Scriitor al anului 2020

În primul rând, iartă-mă că îți răspund abia acum, în loc de aseară. M-a prins noaptea în deplasare la un prieten și n-am mai apucat. Mulțumesc mult organizatorilor și juriului pentru premiu. Știu și eu ce să îți răspund? Nu cred că e neapărat necesară, doar atâta timp s-a scris fain și fără asta, și fără premii de niciun fel; dar e binevenită. Îți dă un imbold, poate mai multă încredere, mai ales când e un premiu pe care l-au luat înainte oameni al căror scris îl admiri. Mă bucur mult că o grămadă de prieteni, unii care scriu și ei, mi-au vorbit foarte frumos despre Satao; prietenii sunt sinceri unii cu alții. Felicitări tuturor nominalizaților și câștigătorilor. Citiți-le cărțile, sigur n-o să vă pară rău.

Citiți aici două poezii de Radu Nițescu.


•••
Ieri au fost decernate premiile GALEI TINERILOR SCRIITORI / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2020. Juriul format din criticii literari Bianca Burţa-Cernat, Andreea Răsuceanu şi Cosmin Borza i-a acordat Ruxandrei Novac premiul special al acestei ediții – pentru volumul „Alwarda”, apărut la editura Pandora M.

Citiți aici patru poezii de Ruxandra Novac. Dacă v-au plăcut, citiți și un interviu cu ea.

Bogdan Coșa
Bogdan Coșa
Scriitor. Vezi „Cât de aproape sunt ploile reci” (Editura Trei, 2020).
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Citește mai mult:

Extraordinarul debut al Emei Stere

Premiul Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, ediția 2020, la secțiunea Debut-Proză, Câştigătoarea Concursului de Debut al Editurii Polirom – 2020
Copiii lui Marcel e o carte grăsuţă şi în general veselă, la care am scris (de mînă), cu multe întreruperi, vreo nouă ani. Datorită sau din cauza ei am dezvoltat diverse obsesii, asupra cărora m-am documentat intens: trăitul într-o comunitate, cultivarea plantelor, teoriile conspiraţiei, oamenii care dispar… Ca Marcel însuşi, mi-am făcut în bibliotecă un raft de utopişti. Am strîns fotografii, am desenat, am făcut calcule şi tabele. M-am distrat foarte bine, ceea ce vă doresc şi dumneavoastră.” (Ema Stere)

Trei poezii de Denisa Ștefan

Scriu din foarte multe motive şi cam toate-s egoiste. Scriu pentru a nu mă simţi singură, scriu pentru a mă conecta cu cititorii, scriu pentru a pune un loc de întrebare acolo unde viaţa atârnă de un fir de aţă, scriu pentru a mă confesa.

3 poezii de Timotei Drob

O iubire care năclăiește paginile acestui volum, care va amărî pântecul tău, dar care pre limbă va fi dulce ca mierea.” (Florentin Popa)