Platformă pentru literatură contemporană DE-RO
© Honevo Bi Hemispheric Dancing with plants

Dimineți de cretacic

În timp ce fluiditatea caracterizează natura umană tot mai mult, vă propunem colaje poetice, în care actanții explorează literatura din spațiul de limbă germană. Continuăm cu scriitoarea Nicoleta Nap, care pornește de la texte de Ernst Jandl și Kurt Marti.

Mai taie din frumosul tablou cu oameni
așa încât să poți lăsa deoparte lacrimile pe care ți le stoarce orice om
(1)
nu știu dacă e ceva mai de speriat decât alăturarea limbajului articulat de plâns, râs, urlet
așa că taie orice urmă de om (2)
Toate ți se trag de la prostul obicei de a privi în jos de la etajul 10, acolo de unde
vine zornăiala de sticle goale și vorba multă și hăhăiala
În vremuri de austeritate maximizează-ți beneficiile pentru plata lunară a ratelor
ipotecare
Păstrează în câmpul vizual vârfurile blocurilor construite în amfiteatru la o distanță
convenabilă
Muște în căutare de hrană și parteneri de reproducere, vrăbii, porumbei isterici și
pescăruși hohotind, într-un război continuu cu ciorile
Dimineți de cretacic cu verii îndepărtați ai dinozaurilor care acum scormonesc prin
gunoaiele urmașilor mamiferelor cu marsupiu
Ne consumăm unii pe alții, e la mintea găinii fericite cu râma în gură
Ca să trăiesc, tu mori
Dar ce vine după moarte?
După moarte vin socotelile pentru mormânt și petrecanie
(3)
Sau altă situație: După moarte vin agenții imobiliari
Și-ntreabă dacă locuința se păstrează
(4)
Însă de cele mai multe ori se termină cu un proces de digestie și nimic mai mult.

_

(1) Ernst Jandl
(2) Ernst Jandl
(3) Kurt Marti
(4) Kurt Marti

*

Nicoleta Nap (Niki Nap) a debutat în 2017 la Casa de Editură Max Blecher cu volumul de poezie ușor desincronizat, aproape imperceptibil. A absolvit Facultatea de Drept, a lucrat 12 ani în presa scrisă, la Cluj-Napoca, și a cântat într-o trupă punk. Din 2013 locuiește în București.

Andra Rotaru
Andra Rotaru
Andra Rotaru (n. 1980) a realizat proiecte la intersecția dintre arte: performance-ul de dans Lemur, prezentat de coregraful Robert Tyree în America și în Europa; documentarul All Together, realizat în cadrul rezidenței The International Writing Program (Universitatea din Iowa, 2014); Photo-letter pairing (fotografie, proiect realizat în colaborare cu numeroși artiști și cu comunitatea din Iowa). Volume publicate: Într-un pat, sub cearșaful alb (2005), Ținuturile sudului (2010); Lemur (2012); Tribar (2018). Lemur a primit premiul „Tânărul poet al anului”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori (2013). Volumul de debut a fost tradus in spaniolă (En una cama bajo la sábana blanca, editura Bassarai, 2008). În 2018, Lemur a apărut la editura americană Action Books (traducere de Florin Bican). Volumul Tribar a apărut în Germania, la ELIF VERLAG, în traducerea lui Alexandru Bulucz (2022). De asemenea, a apărut în SUA, la Saturnalia Books, traducere de Anca Roncea (2022).

Citește mai mult:

#face2face: Lena Chilari și Yevgeniy Breyger

În 1992 s-a semnat la București Tratatul de cooperare prietenească și parteneriat în Europa între România și Republica Federală Germania. DLITE inițiază în 2022 Face2Face, o serie de dialoguri între scriitoare și scriitori din ambele țări pentru a explora evoluția și varietatea discursurilor contemporane ale celor două culturi.

Cristina Stancu: „Nu trăim într-o cultură care să ofere foarte multe sfaturi despre cum să greșim sau cum să ne bucurăm”

Recent, a apărut volumul de poezie „apără pe cineva de tine”, de Cristina Stancu (Casa de Pariuri Literare), un volum care, așa cum menționează autoarea, este și „un proiect care trebuie să fie în primul rând unitar”. Cristina Stancu revine în forță la cinci ani de la debut și ne povestește lucruri inedite despre procesul de scriere din spatele acestui volum:

#face2face: Simona Popescu și Anja Utler

În 1992 s-a semnat la București Tratatul de cooperare prietenească și parteneriat în Europa între România și Republica Federală Germania. DLITE inițiază în 2022 Face2Face, o serie de dialoguri între scriitoare și scriitori din ambele țări pentru a explora evoluția și varietatea discursurilor contemporane ale celor două culturi.