Platformă pentru literatură contemporană DE-RO
dlite_icon_organic
| © Corina Stângă-Grasu

Două poezii de Andrei Zbîrnea

„Poemele lui Zbîrnea sunt ciudate, ca viața, căci într-adevăr sunt zile în care te temi să deschizi ochii și nu ești capabil să distingi între sunetul unui urs iradiat și frica sufocării la nouăzeci de grade. Sunt ciudate, surprinzătoare și curajoase.” (Andrei Crăciun)
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Nume: Andrei Zbîrnea
Data nașterii: 20 noiembrie 1986
Locul nașterii: Urziceni
Domiciliu actual: București
Cărți publicate: Rock în Praga (Herg Benet, 2011); #kazim. contemporani cu primăvara arabă (Herg Benet, 2014); Turneul celor Cinci Națiuni (frACTalia, 2017); Pink Pong – împreună cu Claus Ankersen (română, engleză, daneză, frACTalia, 2019)

 

(undertow)

avionul va decola cu trei ore întârziere și ăsta e un motiv de amuzament pentru toți copiii din aeroport. când ești aproape să pierzi legătura către un alt continent alegi o atitudine pasiv-agresivă la controlul pașapoartelor. atunci ți se spune că starea ta de nervozitate nu este în parametri cu ceea ce propun autoritățile din bergen și că ar fi bine să gestionezi eficient timpul.

nici porumbeii nu mai zboară aici. au fost înlocuiți de mașinile electrice. poluarea se mută dinspre centrul orașului spre periferii și uneori chiar în zonele rurale. efectul elon musk însoțește orice călătorie de la casa de vacanță la supermarket și înapoi. după ce vezi bird box și black mirror timpul petrecut în magazine de familia ta scade (în medie) de la douăzeci și trei de minute la șase minute și trei secunde.

încă un sport olimpic se naște la primele ore ale dimineții deasupra orașului bergen. cu duioșie îmi voi bate încă o dată recordul zilnic de pași.

(silence)

Cîteodată  alegi o seară la karaoke în
Detrimentul psihoterapeutului cu porumbei
În grădinile pe care le-am proiectat în
Rahova City  nu vei găsi niciodată mușețel și
Nici quinoa. Tăcerea, doar o formă discretă de
Respirație

Ce poți face cu un creion argintiu și cu un raportor din
Trusa de geometrie a Andreei. Dacă nu ai talent la desen
Nu mare lucru. Există trei mese principale și două momente
Esențiale de care ar fi bine să ții cont. La 9:30 și la 16:30 fructe sau iaurturi cu
Un conținut de grăsime de maximum 2%. În niciun caz nu încerca
Iaurtul grecesc de la Salad Box. Și nici budinca de chia cu unt de
Arahide și banane. Efectul produselor Natur Haus va fi mult diminuat în momentul
În care nu respecați regulile simple ale dietei. Ce poți face cu un raportor dar cu un echer
Construit după principiul triunghiului echilateral

Rahova City ar putea fi numele unei trupe de post-punk apocaliptic
Nimic esoteric nimic din proximitatea cabinetului de psihoterapie
Dacă vei suna la 49 ușa va fi larg deschisă și nu te va întreba
Nimeni de ce te holbezi la ghepardul din paginile revistei

Poeziile fac parte din volumul Nick Cave @ Bergen, aflat în curs de publicare la Casa de Pariuri Literare. Volumul va conține și ilustrații de Andra Berilă.

Bogdan Coșa
Bogdan Coșa
Scriitor. Vezi „Cât de aproape sunt ploile reci” (Editura Trei, 2020).
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Citește mai mult:

Iulia Dondorici: „În opera lui Dürrenmatt, animalele sunt o oglindă a oamenilor”

În acest an ne (re)amintim de Friedrich Dürrenmatt, unul dintre cei mai importanți dramaturgi și prozatori ai secolului XX. La 100 de ani de la nașterea sa, scriitori și artiști din diferite domenii au fost invitații noștri, dialogând despre opera lui Dürrenmatt sau despre adaptările care au avut ca punct de pornire scrierile autorului elvețian. Acum, invitata noastră este Iulia Dondorici, doctor în filologie și traducătoare:

Flavia Teoc: „Cred că aproape tot ceea ce nu este uman este sălbatic”

Olga Ștefan a scris pe coperta a patra a antologiei Istoria naturală, de Flavia Teoc (Casa de Editură Max Blecher): „Așa cum Istoria naturală a lui Pliniu cel Bătrân inventaria toate adevărurile lumii văzute, dar și narațiuni ca aceea a Korei din Sicyon, care, schițând pe un perete gol umbra iubitului ei absent, născocește pictura, Istoria naturală a Flaviei Teoc e mai mult decât un catalog de imagini: în mărturii tributare structurii simple a parabolei, ea așază în pagină singurătatea străinului, mai veche decât toate tiparele.”

Nora Gomringer: Ce rămâne intraductibil

Traducerea presupune mult mai mult decât procesul de transfer; ea implică și traducerea percepției. Nora Gomringer vorbește despre colaborarea dintre autoare și traducătoare în explorarea planurilor unui text. Vorbind despre mirosuri, sunete și durerea care îl poartă pe cel ce caută cuvinte la capătul puterilor.