© Ioana Miron

Ioana Miron: „Vizitatorii”

În timp ce fluiditatea caracterizează natura umană tot mai mult, vă propunem colaje poetice în care actanții explorează literatura din spațiul de limbă germană. Continuăm cu scriitoarea și traducătoarea Ioana Miron, care pornește de la texte de Friedrich Dürrenmatt:

Care mestecă gumă
Care sînt orbi1
Avem circuite noi
aproape intolerabilă orice renunţare să fie tacită /
oamenii cu mult mai blânzi doar atunci când tac îndelung2
 
Vizitaţii3
blurând suprafeţele
reglând anatomia liniilor
într-o fază anume
să clasifice evenimentele în funcţie de neprevăzut 4.
 
Ceilalţi
Plicticoşii!5
ne poticnim în ecuaţii /
într-un punct comun al tuturor necunoscutelor
Să ne oprim respiraţiile / un timp / derapăm/ în calmul post matinal
lumea s-ar mişca parcă din orice 6
 
Ne‑am iubit aici, sub arbuştii ăştia, sub fagul ăsta,
printre ciuperci otrăvitoare, în muşchiul verde.7
corpul transfigurat se suprapune apropierilor ilicite pipăind & presând carcasa pieptului aşteptând să iasă esenţele tari
Ce ai pe inimă? Vorbeşte deschis.
Undeva – un afiş mare cu un soare galben, cu raze: „Călătoriţi spre sud“.8
 
ne-am gândit cu gijă la asta, la felul acela explicit în care să-ţi poţi citi singur în palmă
vasele de sânge în interior nu sunt decât sfori de care se stă atârnat
de sinele superior
rămân la vedere doar capilare dilatate & orice formă a comunicării o ducem spre stadiul de
însingurare / mecanici sublinguale / o tăcere de (ne)înghiţit9


1 Friedrich Dürrenmatt
2 Ioana Miron
3 Friedrich Dürrenmatt
4 Ioana Miron
5 Friedrich Dürrenmatt
6 Ioana Miron
7 Friedrich Dürrenmatt
8 Friedrich Dürrenmatt
9 Ioana Miron
 

Andra Rotaru
Andra Rotaru
Andra Rotaru (n. 1980) a realizat proiecte la intersecția dintre arte: performance-ul de dans Lemur, prezentat de coregraful Robert Tyree în America și în Europa; documentarul All Together, realizat în cadrul rezidenței The International Writing Program (Universitatea din Iowa, 2014); Photo-letter pairing (fotografie, proiect realizat în colaborare cu numeroși artiști și cu comunitatea din Iowa). Volume publicate: Într-un pat, sub cearșaful alb (2005), Ținuturile sudului (2010); Lemur (2012); Tribar (2018). Lemur a primit premiul „Tânărul poet al anului”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori (2013). Volumul de debut a fost tradus in spaniolă (En una cama bajo la sábana blanca, editura Bassarai, 2008). În 2018, Lemur a apărut la editura americană Action Books (traducere de Florin Bican). Volumul Tribar a apărut în Germania, la ELIF VERLAG, în traducerea lui Alexandru Bulucz (2022). De asemenea, a apărut în SUA, la Saturnalia Books, traducere de Anca Roncea (2022).

Citește mai mult:

Gelu Diaconu: Cel mai eficient mod de comunicare intergeneraționistă tot poezia rămâne

Gelu Diaconu a publicat la finalul anului trecut volumul de poezie Ziua în care a murit John Lennon, Casa de editură Max Blecher. Despre acesta, Constantin Abăluță scrie pe coperta a patra: „Balada anilor ‘80 și a vârstei de 17 ani, rock, Woody Allen, m. ivănescu, dezamăgiri, petreceri adolescentine, urâțenia lumii, revolte înăbușite, un fel de muzică preclasică a epocii noastre, film derulat cu încetinitorul, în felul neuitatelor pelicule cehoslovace în care relația părinți-copii e una zbuciumată, traumatizantă, din când în când sinteze imagistice de mare calibru poetic.”

#face2face: Lavinia Braniște și Mithu Sanyal

În 1992 s-a semnat la București Tratatul de cooperare prietenească și parteneriat în Europa între România și Republica Federală Germania. DLITE inițiază în 2022 Face2Face, o serie de dialoguri între scriitoare și scriitori din ambele țări pentru a explora evoluția și varietatea discursurilor contemporane ale celor două culturi.

Claudiu Komartin: poeme inedite

Vă propunem astăzi câteva poeme scrise de Claudiu Komartin, care au avut drept sursă de inspirație elemente din spațiul cultural german. De asemenea, acestea au putut fi urmărite în versiunea video, în cadrul proiectului DLITE Essential Mix – Ziua Internațională a Poeziei.

Ștefania Mihalache: „Akasha este infinită, ca universul”

La editura Nemira, în colecția Vorpal, a apărut volumul de poezie Cronica Akasha, de Ștefania Mihalache, despre care Svetlana Cârstean scrie pe coperta a patra: „După o carte a nașterii precum a fost în 2016 Sisteme de fixare și prindere, Ștefania Mihalache scrie acum, prin Cronica Akasha, o saga a pierderii tatălui, pentru care imaginează lumi paralele și apocalipse generale, cu imagini greu de uitat și evitat.”