Platformă pentru literatură contemporană DE-RO
dlite_icon_organic
© Willy Pragher via Wikimedia commons, recolored by NextHype

Lectura estivală ideală: romanele polițiste

Povești captivante, personaje neobișnuite, locații interesante: romanele polițiste sunt lectura estivală ideală.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Romanele polițiste ajung periodic pe listele best-seller-urilor din Germania. Formele stilistice și temele sunt extrem de variate: de la povestiri polițiste pe fundal istoric, până la intrigi regionale, de la thrillere politice, până la plăcutele „cosy mysteries”. Cu siguranță găsiți ceva și pe gustul dvs. În continuare, câteva sugestii:

KiWi

Volker Kutscher: Der nasse Fisch (în trad. – Peștele ud)

Volker Kutscher a deschis cu „Der nasse Fisch” (în trad. – „Peștele ud”) seria sa de romane polițiste, al cărei erou principal este ambițiosul comisar de poliție Gereon Rath. Berlinul din perioada de aur a anilor 1920, marcat de evenimente politice și personalități istorice, este decorul în care se desfășoară intriga polițistă densă. Ecranizarea din anul 2016 sub formă de serial de televiziune, intitulată „Babylon Berlin”, s-a bucurat de un succes internațional.

 

Simone Buchholz: Mexikoring (în trad. – Inelul mexican)

Romanele Simonei Buchholz ne conduc în orașul Hamburg contemporan. Tânăra și încrezătoarea procuror Chastity Riley este specializată în cazurile de criminalistică din cartierul rău famat St. Pauli. În romanul „Mexikoring” (în trad. – „Inelul mexican”), poliția găsește un cadavru într-o mașină arsă. O vendetă în lumea interlopă, un atentat nereușit al unei mișcări alternative? Pentru a elucida acest caz, Chastity are nevoie de întreaga sa tenacitate și intuiție.

Romanul a primit în anul 2018 premiul pentru cel mai bun roman polițist german.

 

Oliver Bottini: Der Tod in den stillen Winkeln (în trad. – Moartea în cotloanele liniștite)

Fiica unui mare proprietar de terenuri din Banat, de naționalitate germană, este înjunghiată, iar toate indiciile îl indică drept criminal pe un tânăr lucrător agricol român, care a dispărut. Însă comisarul Ioan Cozma din Timișoara își pune alte întrebări: există oare concurenți care vor să acapareze impresionantele proprietăți agricole ale tatălui? Ce rol joacă istoria regiunii și vechi rețele politice? Comisarul Cozma este în prag de pensionare și preia cazul de nevoie.

Pentru acest roman, autorul s-a documentat direct în România. În anul 2018, cartea a fost distinsă cu premiul pentru cel mai bun roman polițist german.

Mai multe sugestii de romane polițiste la DLITE

Romane polițiste scrise de autori germani găsiți în bibliotecile germane din România și Republica Moldova și sub formă de cărți electronice în cadrul bibliotecii digitale Onleihe.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Citește mai mult:

Trei poezii de Laura Francisca Pavel

Laura Pavel este profesor la Facultatea de Teatru şi Film a Universităţii Babeş-Bolyai şi autoarea mai multor cărţi de teorie şi critică literară şi teatrală. Are în pregătire două volume de poezie, „Trucuri urbane” şi „Acţiuni şi protocoale”, pe care le va semna cu numele Laura Francisca Pavel.

Un poem de Elena Boldor

„Elena nu se teme să arate piele învinețită pe sub strasurile de siliciu și să încerce să îmbrățișeze întreaga lume în gol, strângându-se de fapt pe sine la piept.” (Florentin Popa)

Ce te face specială, Stela?

Corina Sabău este câștigătoarea Celei De-a Doua Burse de Creație DLITE – ediția 2021, în valoare de 1000 de euro; vă invităm să citiți un fragment din romanul ei în lucru.