© Willy Pragher via Wikimedia commons, recolored by NextHype

Lectura estivală ideală: romanele polițiste

Povești captivante, personaje neobișnuite, locații interesante: romanele polițiste sunt lectura estivală ideală.

Romanele polițiste ajung periodic pe listele best-seller-urilor din Germania. Formele stilistice și temele sunt extrem de variate: de la povestiri polițiste pe fundal istoric, până la intrigi regionale, de la thrillere politice, până la plăcutele „cosy mysteries”. Cu siguranță găsiți ceva și pe gustul dvs. În continuare, câteva sugestii:

KiWi

Volker Kutscher: Der nasse Fisch (în trad. – Peștele ud)

Volker Kutscher a deschis cu „Der nasse Fisch” (în trad. – „Peștele ud”) seria sa de romane polițiste, al cărei erou principal este ambițiosul comisar de poliție Gereon Rath. Berlinul din perioada de aur a anilor 1920, marcat de evenimente politice și personalități istorice, este decorul în care se desfășoară intriga polițistă densă. Ecranizarea din anul 2016 sub formă de serial de televiziune, intitulată „Babylon Berlin”, s-a bucurat de un succes internațional.

 

Simone Buchholz: Mexikoring (în trad. – Inelul mexican)

Romanele Simonei Buchholz ne conduc în orașul Hamburg contemporan. Tânăra și încrezătoarea procuror Chastity Riley este specializată în cazurile de criminalistică din cartierul rău famat St. Pauli. În romanul „Mexikoring” (în trad. – „Inelul mexican”), poliția găsește un cadavru într-o mașină arsă. O vendetă în lumea interlopă, un atentat nereușit al unei mișcări alternative? Pentru a elucida acest caz, Chastity are nevoie de întreaga sa tenacitate și intuiție.

Romanul a primit în anul 2018 premiul pentru cel mai bun roman polițist german.

 

Oliver Bottini: Der Tod in den stillen Winkeln (în trad. – Moartea în cotloanele liniștite)

Fiica unui mare proprietar de terenuri din Banat, de naționalitate germană, este înjunghiată, iar toate indiciile îl indică drept criminal pe un tânăr lucrător agricol român, care a dispărut. Însă comisarul Ioan Cozma din Timișoara își pune alte întrebări: există oare concurenți care vor să acapareze impresionantele proprietăți agricole ale tatălui? Ce rol joacă istoria regiunii și vechi rețele politice? Comisarul Cozma este în prag de pensionare și preia cazul de nevoie.

Pentru acest roman, autorul s-a documentat direct în România. În anul 2018, cartea a fost distinsă cu premiul pentru cel mai bun roman polițist german.

Mai multe sugestii de romane polițiste la DLITE

Romane polițiste scrise de autori germani găsiți în bibliotecile germane din România și Republica Moldova și sub formă de cărți electronice în cadrul bibliotecii digitale Onleihe.

Citește mai mult:

O misiune pentru Otto Kwant

Scăpătat și ghinionist, studentul la arhitectură Otto Kwant sfârșește într-o misiune în statul post-sovietic fictiv Ufurstan, undeva în Asia Centrală. Otto se lasă prins în întâlniri bizare și aventuri terifiante. Toate încercările sale de a evada din Ufurstan sunt dejucate, rând pe rând.

Cărți, călătorii, hărți, vise

Vă plac poveștile despre călătorii și țări îndepărtate, pline de aventuri, care se termină cu întoarcerea reușită acasă? În fantezie, pornim la drum alături de erou, urmând un fir prestabilit al narațiunii. Uneori găsim în carte o hartă care ne ajută să ne orientăm în spațiu. Pentru călătoriile imaginare nu există limite: cu degetul pe harta lumii sau pe harta orașului se poate ajunge oriunde. Să pornim, așadar, la drum cu ajutorul următoarelor șapte cărți:

Open Call: Media Incubator 2021

Dacă sunteți pasionați de jurnalism și vreți să descoperiți tainele presei de calitate, Goethe- Institut București vă invită între 14 – 17 octombrie 2021 la MEDIA INCUBATOR București, un eveniment ce presupune întâlniri cu speakeri, workshopuri cu mentori – jurnaliști români și germani consacrați, ori activități conexe.

Elise Wilk, „o autoare excepţională”

Critica de specialitate din România o consideră „o autoare excepţională”. De asemenea, Elise Wilk este apreciată și peste granițe. Unul dintre cele mai incitante spectacole este Pisica verde, care a fost pus în scenă la Junges Schauspielhaus în Schiffbau-Matchbox, în regia lui Enrico Beeler. Piesa Pisica verde se regăsește în volumul În spatele geamurilor sunt oameni, recent publicat de Elise Wilk la Editura Tracus Arte. După cum spune Oana Cristea Grigorescu: „Multiplele montări ale pieselor Pisica verde, Avioane de hârtie, Exploziv confirmă autonomia acestor piese faţă de spectacol.”