Platformă pentru literatură contemporană DE-RO
dlite_icon_organic
© Mina Decu

Mina Decu: „Vizita călăului la justiția aflată în pană” (poem)

În acest an ne (re)amintim de Friedrich Dürrenmatt, unul dintre cei mai importanți dramaturgi și prozatori ai secolului XX. La 100 de ani de la nașterea sa, scriitori și artiști din diferite domenii interacționează cu scrierile sale, iar invitata de astăzi este Mina Decu:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Mai mulți bărbați și câteva târfe așteaptă mereu la aceeași masă lângă fereastră.

În spatele geamului, te gândești la alergat de bunăvoie prin pădure.

De când te-au adus aici ai avut dreptul să ieși uneori să fumezi.

Te uiți la unul dintre bărbați, îi observi ținuta și, când ajungi la cap, vezi că și el te privește.

Îți imaginezi monologul din mintea acestui bărbat elegant și scorțos:

Comandantul era disperat. Îi plăcea claritatea. Era un om rațional. O crimă era pentru el un accident
asupra căruia nu emitea nici un fel de judecată morală. Însă, ca om al ordinii, trebuia să găsească un
motiv. O crimă fără motiv era pentru el nu o violare a moralității, ci a logicii.

A venit aici să te judece. Curios, parcă îl auzi spunându-și ca pentru sine, dar tare. Nu spune.

Abia când intră niște orbi, însoțiți de un profesor, îți dai cu adevărat seama unde ești:

CEI DOI ORBI: Ne-a cumpărat. Ne-a cumpărat.

VALETUL: Cu cit?

CEI DOI ORBI: Cu un litru de rachiu, cu un litru de rachiu

și asta nu te ajută la nimic.

La auzul acestor cuvinte, bătrânii domni încremeniră.

– Firește, nu sunt decât niște figuri de stil.

Tot ce ai putea să faci bun pentru tine acum, după ce îți vei aminti de ce ai fost adus aici,

Buna ta credință nu era niciodată în primejdie de a fi ispitită, însă buna ta credință m-a ispitit pe
mine. –

E să te întinzi și să mori.

PROFESORUL: A dat ordin ca sicriul să fie dus într-o cameră specială.

 

  • citatele, în ordine, sunt din: Justiție, Justiție, Vizita bătrânei doamne, Vizita bătrânei doamne, Pana de automobil, Judecătorul și călăul său, Vizita bătrânei doamne, de Friedrich Dürrenmatt.

Masterandă în Filosofie și în Studii Europene, fost profesor de Studii socio-umane, fost librar, actual redactor, traducător și poet debutant, Mina Decu (n. 15 aprilie 1983) s-a făcut remarcată prin debutul cu Desprindere (2018), volum de poeme, care a luat următoarele premii: Premiul Național pentru Poezie „Mihai Eminescu” Opus Primum; Premiul „Tânărul poet al anului 2018”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori; Premiul pentru debut, în cadrul Festivalului National de Poezie „Colocviile George Coșbuc”; Premiul pentru debut editorial în anul 2018, în cadrul Galei APLER. A participat la diverse festivaluri și evenimente de poezie și literatură. A apărut cu texte poetice în română și în traducere (engleză, franceză și maghiară) în mai multe antologii și reviste literare, din țară și din străinătate.

 

Andra Rotaru
Andra Rotaru
Andra Rotaru (n. 1980) a realizat proiecte la intersecția dintre arte: performance-ul de dans Lemur, prezentat de coregraful Robert Tyree în America și în Europa; documentarul All Together, realizat în cadrul rezidenței The International Writing Program (Universitatea din Iowa, 2014); Photo-letter pairing (fotografie, proiect realizat în colaborare cu numeroși artiști și cu comunitatea din Iowa). Volume publicate: Într-un pat, sub cearșaful alb (2005), Ținuturile sudului (2010); Lemur (2012); Tribar (2018). Lemur a primit premiul „Tânărul poet al anului”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori (2013). Volumul de debut a fost tradus in spaniolă (En una cama bajo la sábana blanca, editura Bassarai, 2008). În 2018, Lemur a apărut la editura americană Action Books (traducere de Florin Bican). Volumul Tribar urmează să apară în Germania, la ELIF VERLAG, în traducerea lui Alexandru Bulucz.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin

Citește mai mult:

Ce cărți nemțești punem sub brad în 2021?

Ca-n fiecare vacanță de iarnă, vă încurajăm să puneți sub brad 10 titluri traduse recent din germană sau reeditate cu succes în ultimul an – să aibă de unde alege fiecare membru al familiei.

Retrospectivă 2021: Ce-au mai făcut autorii noștri în ultimul an

Dragi cititoare, dragi cititori,

de cinci ani ne străduim să vă prezentăm cele mai noi apariții editoriale, poeme și proză din spațiul literar german și român. Echipa DLITE vă mulțumește că ne sunteți alături și vă dorește sărbători fericite și un 2022 care să ne aducă liniște și sănătate.

Jurnal de Berlin (18): Mai avem nevoie și de povești de dragoste

Vă mai amintiți istoria lui Melody Nelson*? Acela e barul în care m-a dus C. în noaptea în care ne-am întâlnit pentru prima oară. I-am spus lui C. că mai fusesem acolo cândva, exact la aceeași masă, și pe exact aceeași canapea, în exact același sezon, exact cu patru ani în urmă.

Poezia de Crăciun vine de la Vlad Drăgoi

Casa de pariuri literare a reeditat anul acesta una dintre cele mai frumoase cărți de poezie ale decadei 2010-2020, „Eschiva”, de Vlad Drăgoi. Mai jos, cu cele mai bune urări, un poem-colind.