© Elena Pașca

o pînză de păianjen

În timp ce fluiditatea caracterizează natura umană tot mai mult, vă propunem colaje poetice, în care actanții explorează literatura din spațiul de limbă germană. Continuăm cu poetul, eseistul, traducătorul și publicistul Romulus Bucur, care pornește de la texte de Heinz Kahlau, Else Lasker-Schüler și Iwan Goll.
        
cînd scrii te iubesc poate însemna
culcă-te cu mine [1]
așteaptă-te la reacții de genul scrie fain acest mascul

cînd scrie ce frumos vara cînd țeși
din cuvinte o pînză de păianjen
                    ca diamantul      în lumina soarelui 
strălucitoare
                    ca argintul       în lumina lunii 
parfumată cu feromoni care să o aducă
fără greș la tine     un covor tibetan
țesut din sufletul tău îndrăgostit de al ei [2]
atunci va veni negreșit

ea e mai mare e imensă are
nevoie de tine te va devora
o și auzi gîndind         te mănînc
                                             și-ți scuip sămînța-n viitor [3]

_

[1] – “Ich liebe dich heißt auch: / komm, schlaff mit mir”, Heinz Kahlau, Ich liebe dich
[2] – “Deine Seele, die die meine liebet, / ist verwirkt mit ihr im Teppichtibet”, Else Lasker-Schüler, Ein Alter Tibettepich
[3] – “Ich esse dich / Und spucke deinen Kern in die Zukunft”, Iwan Goll, Elegie auf einein Pfirsich

Andra Rotaru
Andra Rotaru
Andra Rotaru (n. 1980) a realizat proiecte la intersecția dintre arte: performance-ul de dans Lemur, prezentat de coregraful Robert Tyree în America și în Europa; documentarul All Together, realizat în cadrul rezidenței The International Writing Program (Universitatea din Iowa, 2014); Photo-letter pairing (fotografie, proiect realizat în colaborare cu numeroși artiști și cu comunitatea din Iowa). Volume publicate: Într-un pat, sub cearșaful alb (2005), Ținuturile sudului (2010); Lemur (2012); Tribar (2018). Lemur a primit premiul „Tânărul poet al anului”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori (2013). Volumul de debut a fost tradus in spaniolă (En una cama bajo la sábana blanca, editura Bassarai, 2008). În 2018, Lemur a apărut la editura americană Action Books (traducere de Florin Bican). Volumul Tribar a apărut în Germania, la ELIF VERLAG, în traducerea lui Alexandru Bulucz (2022). De asemenea, a apărut în SUA, la Saturnalia Books, traducere de Anca Roncea (2022).

Citește mai mult:

carnaval exterior

În timp ce fluiditatea caracterizează natura umană tot mai mult, vă propunem colaje poetice, în care actanții explorează literatura din spațiul de limbă germană. Continuăm cu poetul Andrei Novac, care pornește de la texte de Rainer Maria Rilke și William Totok.

Karácsonyi Zsolt: „Faust vrea un suflet etern într-un trup etern”

Recent, a apărut un volum de poezie care nu poate fi trecut cu vederea, „Faust pe mări”, de Karácsonyi Zsolt, despre care George Volceanov scrie: „Având de ales între iadul imaginat de Dante sau Marlowe și Raiul lui Goethe, Karácsonyi Zsolt a preferat o a treia cale – cea a apei, a purificării și a metamorfozei.”

Artiom Oleacu: „De ambii părinții ai nevoie când ești mic”

Artiom Oleacu a publicat recent volumul de poezie „Spinner”, la editura Prut. Artiom Oleacu se reîntoarce spre scenă, creând un poem dialogic tată-fiu, cu o mare putere de convingere și cu o suficientă influență din experiența dramaturgului.