© Goethe-Institut

Open Call: Media Incubator 2021

Dacă sunteți pasionați de jurnalism și vreți să descoperiți tainele presei de calitate, Goethe- Institut București vă invită între 14 – 17 octombrie 2021 la MEDIA INCUBATOR București, un eveniment ce presupune întâlniri cu speakeri, workshopuri cu mentori – jurnaliști români și germani consacrați, ori activități conexe.

Printre invitații pe care îi puteți întâlni se numără Paula Herlo, jurnalist România, te iubesc, Alex Nedea, jurnalist Recorder, Diana Oncioiu, jurnalist Dela0.ro, Ramona Avramescu, jurnalist TVR, Răzvan Luțac, jurnalist Libertatea și Gazeta Sporturilor sau Andreea Brașovean, jurnalist Digi24, sau Medana Weident, jurnalist Deutsche Welle.

Participarea este gratuită și deschisă oricărei persoane stabilită în România, însă prioritate vor avea studenții sau absolvenții unei școli de jurnalism.

Goethe-Institut București va asigura transportul și cazarea persoanelor din afara Bucureștiului.

Tot ce trebuie să faceți este să trimiteți o scurtă biografie, în care să vă prezentați și o scrisoare de motivație prin care să ne spuneți de ce doriți să participați la eveniment (maximum 1000 de cuvinte) la adresa mediaincubator2021@gmail.com.

Exprimarea corectă în limba română și cunoștințe bune de limba engleză sunt condiții obligatorii de participare.

După perioada de înscrieri, care are loc între 1 – 31 august 2021, un juriu stabilit de organizatori va selecta 10 participanți.

Selecția va fi anunțată pe 15 septembrie 2021.

 

MEDIA INCUBATOR este un proiect regional amplu al Goethe-Institut, dedicat țărilor din Europa de Est, în vederea valorificării jurnalismului de calitate.

MEDIA INCUBATOR București este organizat de Goethe-Institut București și curatoriat de Alexandra Tănăsescu, redactor șef și fondatoarea platformei de jurnalism independent Cultura la dubăwww.culturaladuba.ro.

Citește mai mult:

Cărți, călătorii, hărți, vise

Vă plac poveștile despre călătorii și țări îndepărtate, pline de aventuri, care se termină cu întoarcerea reușită acasă? În fantezie, pornim la drum alături de erou, urmând un fir prestabilit al narațiunii. Uneori găsim în carte o hartă care ne ajută să ne orientăm în spațiu. Pentru călătoriile imaginare nu există limite: cu degetul pe harta lumii sau pe harta orașului se poate ajunge oriunde. Să pornim, așadar, la drum cu ajutorul următoarelor șapte cărți:

Elise Wilk, „o autoare excepţională”

Critica de specialitate din România o consideră „o autoare excepţională”. De asemenea, Elise Wilk este apreciată și peste granițe. Unul dintre cele mai incitante spectacole este Pisica verde, care a fost pus în scenă la Junges Schauspielhaus în Schiffbau-Matchbox, în regia lui Enrico Beeler. Piesa Pisica verde se regăsește în volumul În spatele geamurilor sunt oameni, recent publicat de Elise Wilk la Editura Tracus Arte. După cum spune Oana Cristea Grigorescu: „Multiplele montări ale pieselor Pisica verde, Avioane de hârtie, Exploziv confirmă autonomia acestor piese faţă de spectacol.”

Căderea Zidul Berlinului în ficțiunea literară și memorialistica germană

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la unificarea Germaniei. La scurtă vreme după căderea Zidului Berlinului la sfârșitul anului 1989, pe scena literară germană se dezbătea necesitatea marelui „roman de cotitură“. Acesta însă s-a lăsat așteptat. Abia la mijlocul anilor’90 au apărut texte literare semnificative. O temă recurentă a acestor scrieri este momentul istoric al schimbării care a intervenit odată cu căderea Zidului Berlinului. Vă prezentăm mai jos un eseu pe această temă de Ivan Pilchin.