Platformă pentru literatură contemporană DE-RO
© Goethe-Institut

 Privirea celuilalt – România prin ochii autorilor emigrați în Germania

Ce se întâmplă cu copiii care se mută împreună cu părinții lor într-o altă țară, o altă cultură, o altă limbă? Se trezesc deodată împărțindu-și existența între două limbi, două culturi , două identități. Cuvinte precum patrie sau străinătate devin neclare, iar în scrierile lor persistă întrebarea despre cum ar fi arătat viața pe care au lăsat-o în urmă.

Pe piața de carte germană a apărut în ultimii ani o serie de cărți care au ca subiect biografiile celor ce își împart viața între România și Germania. Tinerii autori folosesc un limbaj puternic și foarte expresiv pentru a descrie aceste experiențe personale. Trauma dezrădăcinării este vindecată astfel prin explorarea propriilor origini în scris. Acești autori care privesc cu interes și emoție dinspre Germania înspre România sunt și cei mai activi promotori ai culturii românești în spațiul german.DLITE vă propune ca lectură trei titluri:

 

„…atunci când viața mea a alunecat spre vest“

„Die Chamäleondamen”  de Yvonne Hergane

Edith, Marita, Ellie și Hanne – patru femei, patru generații, patru destine.
Din munții Bantului până la Marea Nordului, într-un interval de peste 120 de ani – așa este definit spațiul și timpul in care se derulează acțiunea romanului, de la apariția primei figuri materne și până la ultima.  Într-un limbaj poetic extrem de subtil, presărat pe alocuri cu accente tragicomice, autoarea Yvonne Hergane redă cu ajutorul unor anecdote foarte fine istoria a patru destine, pe fundalul schimbărilor istorice, politice și geografice. – În acest prim roman al său, apărut în 2020, autoarea reușește să impresioneze printr-un limbaj captivant și extrem de inventiv; iar dialectul bănățean răzbate pur și simplu din descrierea anumitor scene.

„…fac parte dintr-o generație care a fost mai degrabă emigrată.”

„Die Unschärfe der Welt” de Iris Wolff

Iris Wolff spune povestea emoționantă a unei familii din Banat, unită prin fire atât de puternice, încât rezistă și dincolo de granițe. E romanul a patru generații, o istorie despre pierderi și noi începuturi, relatată cu mare sensibilitate. –  Istoria etnicilor germani din România reprezintă sursa principală de inspirație pentru povestirile lui Iris Wolff, iar cu acest roman, apărut în 2020, a reușit să cucerească definitiv publicul din țara de adopție.

„Sunt german de origine română cu rădăcini maghiare? Maghiar român-german, german maghiaro-român, român maghiaro-german?”

„Wir gingen weil alle gingen” de Thomas Perle

România, 1989. o țară întreagă cu sufletul la gură în fața televizoarele pe lămpi din repulica socialistă. două cadavre ținute ca două păpuși în fața camerelor de filmat. Dictatorul și soția sa – morți. Imagini imprimate pentru totdeauna în conștiința europeană, imagini care au destrămat familii și vieți. Proza minimalistă a lui Thomas Perle se confruntă cu multe asemenea destine.  Folosindu-se de mijloace de expresie extrem de concise și clare, autorul povestește despre adaptare și discontinuitate, despre rezistență, dor și plecare. – Thomas Perle este scriitor și dramaturg; piesa sa de teatru „karpatenflecken” a avut premiera anul trecut la Burgtheater în Viena.

 

Alte recomandări:

O întreagă listă cu texte similare, de pildă de Dana Grigorcea, Nadine Schneider…: https://bukarest.bibliothek.goethe.de/cgi-bin/koha/opac-shelves.pl?op=view&shelfnumber=43&sortfield=copyrightdate&direction=desc

Mai multe informații despre Yvonne Hergane:

https://blog.goethe.de/dlite/archives/663-Mit-Lauten-und-Worten-zu-spielen,-ist-meine-Art,-Musik-zu-machen.html

Mai multe informații despre Iris Wolff:

https://blog.goethe.de/dlite/archives/990-Iris-Wolff-Ein-dritter-Raum.html

https://blog.goethe.de/dlite/archives/942-Iris-Wolff-Ich-sehe-die-Dinge-bildlich-vor-mir,-wenn-ich-schreibe.html

 

Picture of Biblioteca Goethe Institut Bucuresti
Biblioteca Goethe Institut Bucuresti
Biblioteca este deschisă publicului larg, iar utilizarea cărților sau a altor medii în bibliotecă este gratuită >> Catalog online (OPAC) >> Onleihe – biblioteca digitală a Goethe-Institut >> Ludoteca >> Biblioteca obiectelor

Citește mai mult:

Katharina Eismann – poeta din spatele cortinei

De peste trei decenii, Zilele Literaturii Germane în Reșița oferă o platformă de dialog scriitorilor și scriitoarelor de limbă germană din România și din Germania. În articolul de mai jos, Nora Iuga povestește despre întâlnirea cu colega de breaslă Sigrid Katharina Eismann, al cărei roman Nava spațială ardeiul/ Das Paprika Raumschiff a apărut în anul 2020 la editura Danube Books. Este un roman despre copilăria petrecută în Timișoara și despre emigrarea ulterioară în Germania.

Sorin Ghergut

Poezii noi de Sorin Gherguț

Sorin Gherguț a publicat volumele de versuri „Trei” (Editura Vellant, București, 2016), „Orice. uverturi și reziduuri” (Editura Pandora M – Grupul editorial Trei, București, 2011) și „Time Out” (Editura Timpul, Iași, 1998). Este coautor al volumelor colective „Tablou de familie” (Editura Leka-Brancuş, București, 1995, împreună cu Svetlana Cârstean, Mihai Ignat, Cezar Paul-Bădescu, Răzvan Rădulescu și T.O. Bobe), „Marfă” (Editura Salut, 1996) și „Marfă reîncărcată” (Editura Brumar, 2011, ambele alături de Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Dan Pleșa și B.O. Popescu). Este prezent, de asemenea, în volumele „De ce pisicile n-au coadă. Antologie de limericks” (Editura Art, 2017), „Generația de aur” (Editura Fractalia, 2020) și „Perturbări în desfășurare. O antologie a prezentului” (Fractalia, 2021).

No items found

Texte proaspete, de citit:

În actualitate