© dlite

Retrospectivă 2021: Ce-au mai făcut autorii noștri în ultimul an

Dragi cititoare, dragi cititori, de cinci ani ne străduim să vă prezentăm cele mai noi apariții editoriale, poeme și proză din spațiul literar german și român. Echipa DLITE vă mulțumește că ne sunteți alături și vă dorește sărbători fericite și un 2022 care să ne aducă liniște și sănătate.

La sfârșit de an vrem să vă prezentăm și proiectele personale ale membrilor redacției noastre:

Ioana Casapu • dlite

Prin rubrica ei „Jurnal de Berlin” Ioana Casapu construiește un pod între România și capitala germană. În 2021 a editat cartea „The Innovation in Politics Awards – 90 courageous and creative political projects” și a participat cu lucrarea „Repeat after me” în cadrul expoziției WHOLY MOTHER la Strata Gallery în București, alături de 19 alte artiste feministe.

Bogdan Coșa • dlite

Pentru Bogdan Coșa anul 2021 a fost unul deosebit: Ultimul său roman, „Cât de aproape sunt ploile reci”, publicat la editura Trei, a fost distins cu premiul prestigioasei reviste „Observator Cultural”. În plus, i-a fost publicată prima carte pentru copii „Ziua in care Adam a devenit baiat bun”, editura Pandora M, cu ilustrații de Ionuț Robert Olaru – cu siguranță tinerii cititori vor fi încântați de talentul său de povestitor!

Manuela Klenke • dlite

Manuela Klenke a tradus al doilea roman al autoarei Lavinia Braniște, „Sonia meldet sich”. A publicat pe Signaturen-Magazin fragmente traduse din opera câștigătoarelor Premiului Sofia Nădejde. În antologia „Erklärung für alles”, care conține literatură din Europa Centrală, Răsăriteană și de Sud a contribuit cu traduceri ale textelor scrise de Robert Șerban, Florin Lăzărescu, Radu Pavel Gheo și Dumitru Crudu.

Andra Rotaru • dlite

Andra Rotaru prezintă poezia contemporană în dialog, multimedial și experimental. Propriul ei volum „Tribar” a apărut în 2018 la editura Nemira. Traducerea în limba engleză făcută de Anca Roncea a fost distinsă cu premiul Malinda A. Markham Memorial Prize in Translation”; cartea va apărea la începutul anului 2022 în SUA la editura Saturnalia Books. În curând, cartea va apărea și în Germania, la editura Elif Verlag, în traducerea lui Alexandru Bulucz. Vă invităm să urmăriți trailerul de prezentare a cărții!

Manuela Klenke
Manuela Klenke
Traducătoare. Traduceri publicate: "Null Komma Irgendwas" (trad. "Interior zero" de Lavinia Braniște), "Sonia meldet sich" (trad. "Sonia ridică mâna" de Lavinia Braniște), ed. mikrotext, "Die grünen Brüste" (trad. "Sînii verzi" de Florin Iaru), ed. danube books. În prezent lucrează la o antologie de poezie germană contemporană care va aparea în 2022 la Casa de Editură Max Blecher.

Citește mai mult:

La naiba, mă înțelege! de Florence Brukowski-Shekete

Florence Brokoski-Shekete este prima directoare de culoare a Inspectoratului Școlar Baden-Württemberg. A înființat FBS Intercultural Communication unde activează din 1997 ca trainer și coach. A fost profesoară, directoare de școală și membră a inspectoraturlui școalar. Se implică și impune granițe când întâlnește rasism în viața cotidiană.

Mara-Daria Cojocaru: Îndreptar pentru ultimul om

Mara-Daria Cojocaru s-a născut în 1980 la Hamburg. Este scriitoare și predă filosofia la universitate. Abordează în tradiția pragmatismului tematica eticii animale și politice. Scrie în compania animalelor. Personal gândește mai puțin în termeni de activism și potențialism – motiv pentru care câinii ei o consideră dubiosă. Cu toate acestea încă se joacă cu ea.

Becoming Visbile: Iulia Dromereschi și Anke Pfeifer

Dlite propune proiectul „Becoming Visible”, cu scopul de a aduce în atenția publicului larg oamenii care se află în spatele cărților de limbă străină, fără de care multe dintre lecturile noastre n-ar fi posibile. Începând cu 30 septembrie, odată cu Ziua Internațională a Traducerilor, vom publica o serie de interviuri, discuții virtuale între traducători și traducătoare din România și Germania. Îi și le invităm să ne vorbească despre provocările meseriei, metodele lor de lucru, precum și despre experiența lor profesională.