Adrian Kasnitz | © by JNT

Un poem de Adrian Kasnitz

„Kalendarium” este un proiect de lungă durată al scriitorului Adrian Kasnitz. El descrie 365 de zile în 365 de poeme. În fiecare an publică un volum care cuprinde câte o lună. Până acum au apărut volumele „Kalendarium” #1-#7.

01.07. [ atingem coralii ]

 

ne uităm la ei în timp ce dispar

ne scufundăm, mai adânc, fără să revenim

 

întindem mâinile dar nu atingem nimic

ajungem leoarcă la mal

 

ne scuturăm părul, ne scuturăm capul

ne tragem de scalp

 

și nu găsim nimic

 

Poem din volumul Kalendarium #7 de Adrian Kasnitz, ed. Parasitenpresse

Adrian Kasnitz s-a născut în 1974 la Ornet, a crescut în Lüdenscheid și a studiat la Köln și Praga. Scrie poezie, proză și eseu, dar e procupat și de arta fotografică și istorie. Poemele sale au apărut în diferite reviste literare și antologii. Din anul 2000 conduce editura Parasitenpresse, în care a publicat peste 100 de titluri, majoritatea volume de poezie. A fost co-organizatorul seriilor de lecturi  Lesebühne am Brüsseler Platz/Scena literară din Brüsseler Platz, iar din 2010 este amfitrionul Literaturklub Köln/Klubul literar Köln.

 

 

Manuela Klenke
Manuela Klenke
Traducătoare. Traduceri publicate: "Null Komma Irgendwas" (trad. "Interior zero" de Lavinia Braniște), "Sonia meldet sich" (trad. "Sonia ridică mâna" de Lavinia Braniște), ed. mikrotext, "Die grünen Brüste" (trad. "Sînii verzi" de Florin Iaru), ed. danube books. În prezent lucrează la o antologie de poezie germană contemporană care va aparea în 2022 la Casa de Editură Max Blecher.

Citește mai mult:

„Alte vremuri” de Mihaela Buruiană

Mihaela Buruiană este licențiată a Facultății de limbi străine din cadrul Universității Al. I. Cuza din Iași. E traducătoare (a tradus din engleză și franceză în jur de 50 de cărți) și cititoare pasionată. A urmat cursuri de creative writing și a publicat povestiri în „Literomania”, „Revista de povestiri” și Revista „Familia”. Textul de mai jos face parte din povestirea Alte vremuri, inclusă în volumul său de debut Pe cine iubești mai mult, care va apărea în colecția n’autor a Editurii Nemira în martie 2023.

O povestire de Cristina Chira

Cristina Chira (n. 1987, București) este scriitoare și activistă în domeniul patrimoniului construit. A absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și un master în scriere creativă în Londra. La revenirea în țară, a urmat cursurile cu Florin Iaru și Marius Chivu. A publicat în Revista de Povestiri, Echinox, Iocan, Timpul și în antologia Kiwi 2022. „Apelul” face parte din volumul ei de debut „Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor”, în curs de apariție la editura Polirom.

Poeme din „Oi fluorescente” de Ulrike Almut Sandig

Noile texte ale lui Sandig nu sunt doar poezie vizuală pe hârtie, ci răsună în buclă în ureche, sunt imagini cinematografice și explozii ale simțurilor. (…) mai presus de toate, în „Oi fluorescente”, poeta creează încă o dată „lumi pline de imagini mitice, care pătrund adânc în conștiință”. (Matthias Ehlers, WDR)