Adrian Kasnitz | © by JNT

Un poem de Adrian Kasnitz

„Kalendarium” este un proiect de lungă durată al scriitorului Adrian Kasnitz. El descrie 365 de zile în 365 de poeme. În fiecare an publică un volum care cuprinde câte o lună. Până acum au apărut volumele „Kalendarium” #1-#7.

01.07. [ atingem coralii ]

 

ne uităm la ei în timp ce dispar

ne scufundăm, mai adânc, fără să revenim

 

întindem mâinile dar nu atingem nimic

ajungem leoarcă la mal

 

ne scuturăm părul, ne scuturăm capul

ne tragem de scalp

 

și nu găsim nimic

 

Poem din volumul Kalendarium #7 de Adrian Kasnitz, ed. Parasitenpresse

Adrian Kasnitz s-a născut în 1974 la Ornet, a crescut în Lüdenscheid și a studiat la Köln și Praga. Scrie poezie, proză și eseu, dar e procupat și de arta fotografică și istorie. Poemele sale au apărut în diferite reviste literare și antologii. Din anul 2000 conduce editura Parasitenpresse, în care a publicat peste 100 de titluri, majoritatea volume de poezie. A fost co-organizatorul seriilor de lecturi  Lesebühne am Brüsseler Platz/Scena literară din Brüsseler Platz, iar din 2010 este amfitrionul Literaturklub Köln/Klubul literar Köln.

 

 

Manuela Klenke
Manuela Klenke
Traducătoare. Traduceri publicate: "Null Komma Irgendwas" (trad. "Interior zero" de Lavinia Braniște), "Sonia meldet sich" (trad. "Sonia ridică mâna" de Lavinia Braniște), ed. mikrotext, "Die grünen Brüste" (trad. "Sînii verzi" de Florin Iaru), ed. danube books. În prezent lucrează la o antologie de poezie germană contemporană care va aparea în 2022 la Casa de Editură Max Blecher.

Citește mai mult:

Un poem de Daniela Chana

Daniela Chana s-a născut în 1985 la Viena, a absolvit Facultatea de Litere – Comparatistică din cadrul Univerisității din Viena. A publicat proză scurtă și poeme în diverse reviste literare (Lichtungen, kolik, entwürfe, etcetera, Am Erker, …). Volumul Sagt die Dame (editura Limbus, 2018) a fost pe lista recomandărilor lirice din anul 2019, realizată de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. În februarie 2021 a publicat în cadrul aceleiași edituri volumul de proză scurtă Neun seltsame Frauen.

Nadja Küchenmeister: drum prin cartier

Nadja Küchenmeister s-a născut în 1981 la Berlin unde și locuiește în prezent. Poemele și textele ei în proză au fost publicate în numeroase reviste și antologii. Volumul ei de debut „Alle Lichter” (2010) a fost desemnat „Cartea lunii” de către Juriul Orașului Darmstadt.

Fragment din romanul „Musafirul trist” de Matthias Nawrat

Romanul Der traurige Gast – ro. „Musafirul trist” (2019) a fost nominalizat printre altele la Premiul Târgului de Carte de la Leipzig. În 2020 lui Matthias Nawrat i-a fost decernat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură.