| © Black Button Books

Premiul Internațional „Stefan Heym“ oferit scriitoarei Jenny Erpenbeck

Scriitoarea Jenny Erpenbeck, născută în 1967 la Berlinul de Est, a primit Premiul Internațional „Stefan Heym“ oferit de orașul Chemnitz în 2023. În 2021 a apărut în limba română, la editura Black Button Books romanul „Eu plec, tu pleci, el/ ea pleacă”.

Juriul a lăudat „reflecția critică asupra societății actuale” și a menționat că Erpenbeck continuă tradiția lui Heym de a nu instrumentaliza literatura ca unealtă morală. Premiul este dotat cu 20.000 de Euro și îi va fi acordat lui Erpenbeck într-o ceremonie festivă pe 1 aprilie.

Erpenbeck, care lucrează ca scriitoare și regizoare de teatru, a debutat în literatură în anul 1999 cu romanul Geschichte vom alten Kind, iar alte romane cunoscute ale sale sunt Heimsuchung (2008), Aller Tage Abend (2012), Gehen, ging, gegangen (2015)/ „Eu plec, tu pleci, el/ ea pleacă”  trad. în limba română de Andrei Anastasescu  și Kairos (2021).

Premiul „Stefan Heym” este acordat la fiecare trei ani începând din 2008, în memoria scriitorului Stefan Heym și petru recunoașterea unor personalități curajoase și critice la adresa societății, care au adus contribuții remarcabile și durabile ca scriitori sau jurnaliști.

Câștigători anteriori au fost Slavenka Drakulić și Richard Swartz (2020), Joanna Bator (2017), Christoph Hein (2013), Bora Ćosić (2011) și Amos Oz (2008).

 

Romanul „Eu plec, tu pleci, el/ ea pleacă” poate fi comandat aici.

Manuela Klenke
Manuela Klenke
Traducătoare. Traduceri publicate: "Null Komma Irgendwas" (trad. "Interior zero" de Lavinia Braniște), "Sonia meldet sich" (trad. "Sonia ridică mâna" de Lavinia Braniște), ed. mikrotext, "Die grünen Brüste" (trad. "Sînii verzi" de Florin Iaru), ed. danube books. În prezent lucrează la o antologie de poezie germană contemporană care va aparea în 2022 la Casa de Editură Max Blecher.

Citește mai mult:

Zoë Beck: Fragment din Paradise City

Zoë Beck este considerată una dintre cele mai importante voci ale scenei de literatură polițistă germană și a obținut numeroase premii, dintre care amintim Premiul „Friedrich Glauser” și Premiul Radio Bremen pentru literatură polițistă. Pentru Paradise City a primit în anul 2020 Premiul German pentru Literatură Polițistă iar în 2021 Premiul Fundației Heinrich Böll.

Un fragment din romanul „Annette, epopeea unei eroine” de Anne Weber

Anne Weber, scriitoare și traducătoare, s-a născut în 1964 la Offenbach. În 1983 a plecat la Paris unde a studiat Literatura franzceză și Literatura comparată în cadrul Universității de la Sorbona. Între 1989 și 1996 a lucrat ca redactor pentru diverse edituri din Franța.

Nadja Küchenmeister: drum prin cartier

Nadja Küchenmeister s-a născut în 1981 la Berlin unde și locuiește în prezent. Poemele și textele ei în proză au fost publicate în numeroase reviste și antologii. Volumul ei de debut „Alle Lichter” (2010) a fost desemnat „Cartea lunii” de către Juriul Orașului Darmstadt.